Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

ASIAKKAANA SOHVALLA

Luottamuksellisuus- ja salassapitonäkökohdat ovat psykoterapiakontaktissa aina tärkeitä, mutta ne vaativat aivan erityistä huomioimista silloin, kun psykoterapia-asiakas edustaa seksuaalisuuden ja / tai sukupuolisuuden monimuotoisuutta. Nämä asiat kuuluvat nimittäin arkaluontoisten henkilötietojen piiriin, eikä niistä saa terveydenhuollon asiakirjoihin tehdä asiakasta koskevia merkintöjä, ellei sille ole erillistä perustetta hoidon toteuttamisen kannalta. Oleellista on myös huomioida, ettei em. arkaluontoisia henkilötietoja käy esiin välillisesti, vaikkapa asiakkaan valitseman hoitopaikan / psykoterapian palveluntuottajan perusteella. Tämän kaltaiset tiedot eivät saa päätyä esimerkiksi psykoterapian rahoittajan (KELA / sosiaalitoimisto / vakuutusyhtiö tms) tai asiakkaan muun hoitopaikan tietoon (esim. hoitopaikka, josta asiakas on saanut psykoterapiaansa tukevan psykiatrin B-lausunnon).

 

Sateenkaarisohvan psykoterapiapalveluissa toimii terveydenhuollon luvanvaraisena palveluntuottajana jo 12. toimintavuotenaan Metodi OSK (Y 1963639-1). Terapiaan hakeutuvan henkilön asiakkuus (eli lain tarkoittama hoitosuhde) muodostuu siis Metodin kanssa, psykoterapeuttina Aleksi Jalava. Asiakkaan kaikissa papereissa ja merkinnöissä on palveluntuottajaksi merkitty niinikään Metodi OSK, esim. KELA:n kuntoutushakemus-lomakkeessa / lausunnoissa yms. dokumentaatiossa. Myös vastaanoton ovessa lukee Metodi. Asiakkaaksi hakeutuminen kuuluu salassapidon ja luottamuksellisuuden piiriin. Metodin psykoterapiapalveluiden piiriin hakeutuukin ihan kaikenlaista väkeä, ns. sateenkaariväkeä kuin myös ns. valtaväestönkin edustajia. Asiakkuuden muodostumisen perusteella ei siis voi kenestäkään asiakkaasta päätellä hänen kuulumistaan vähemmistöryhmään, asiakkaan valitseman psykoterapiapalveluntuottajan perusteella.

 

Mikäli asiakkuutta pohtiessasi mieltäsi askarruttaa jokin luottamuksellisuus- tai salassapitonäkökohta, ota yhteyttä Aleksi Jalavaan.